Hurtig leverans och gratis retur

Tidigare i veckan avslöjades det att Apple och andra teknikjättar hade använt YouTube-undertexter för att träna sina AI-modeller. Apple har nu klargjort att deras OpenELM-modell, som är en språkmodell med öppen källkod, inte driver någon av deras Apple Intelligence-funktioner.

Kontroversen kring YouTube-undertexter

Forskning visade att över 170 000 videor från populära YouTube-kanaler som MKBHD och Mr. Beast användes för att träna AI-modeller. Detta har skapat en debatt om dataanvändning och integritet, särskilt eftersom många av dessa videor användes utan uttryckligt medgivande från skaparen.

Apples OpenELM-modell

Apple lanserade OpenELM-modellen som en del av deras bidrag till forskarsamhället och utveckling av öppen källkod. Enligt Apple skapades modellen för forskningsändamål och är tillgänglig för allmänheten via deras Machine Learning Research-webbplats. Apple har betonat att OpenELM inte är integrerat i sina Apple Intelligence-system och att data från YouTube-undertexter därför inte används för att driva Apple Intelligence.

Apple Intelligence och dataanvändning

Apple har tidigare förklarat att dess Apple Intelligence-modeller är tränade på licensierad data och allmänt tillgänglig data som samlas in av dess webbsökare. Detta tillvägagångssätt är utformat för att säkerställa att uppgifterna är lagligen inhämtade och lämpliga för ändamålet.

Reaktioner från Sällskapet

Nyheten om användningen av YouTube-data har lett till en våg av reaktioner från både kreatörer och konsumenter. Många kreatörer är oroliga för att deras innehåll används för att träna AI-modeller utan deras tillåtelse, vilket väcker frågor om upphovsrätt och ersättning.

Apples framtidsplaner för OpenELM

Apple har också meddelat att man inte har några planer på att utveckla nya versioner av OpenELM-modellen. Detta kan tolkas som ett svar på den senaste tidens kontrovers och ett sätt att försäkra allmänheten och intressenter om deras avsikter och praxis.

Andra företags användning av YouTube-data

Enligt rapporter från Wired har företag som Anthropic och NVIDIA också använt YouTube-undertexter för att träna sina AI-modeller. Detta pekar på en bredare branschpraxis för att utnyttja offentligt tillgänglig data för AI-utbildning, vilket kan leda till ytterligare regler och riktlinjer i framtiden.

Vad betyder detta för framtiden?

Denna situation visar på behovet av tydliga riktlinjer och policyer kring användningen av allmänt tillgänglig data för AI-utbildning. Teknikjättar som Apple och Meta står inför ökande press för att säkerställa att deras datainsamling och utbildningsmetoder är etiska och juridiskt sunda.

Apples engagemang i öppen källkod

Trots kontroversen fortsätter Apple att stödja initiativet med öppen källkod och främja innovation inom AI-forskning. OpenELM-modellen, som är fritt tillgänglig för forskare och utvecklare, återspeglar Apples engagemang för att bidra till den bredare tekniska utvecklingen.

Slutsats

Apples vägran att använda OpenELM för sina Apple Intelligence-system visar deras försök att navigera i komplexa etiska och juridiska landskap. Även om debatten om användningen av YouTube-data för AI-utbildning fortsätter, är det tydligt att transparens och ansvarsskyldighet kommer att vara nyckelelement i framtida teknisk utveckling. Det är avgörande att både företag och tillsynsmyndigheter arbetar tillsammans för att skapa ett ramverk som balanserar innovation och användarrättigheter.

För mer information om Apple Intelligence och relaterade ämnen kan du också läsa artiklarna på We❤️Apple.dk:

Seneste nyheter

Visa alla

Apple kalder AirPods-designet 'snorklen', plus andre detaljer om AirPods 4

Apple kallar AirPods-designet 'snorklen', plus andra detaljer om AirPods 4

AirPods 4, förväntas bli lanserad i slutningen av 2023 eller början av 2024, erbjuder en rad spännande nya funktioner. Detta inkluderar en ny design med en längre stil, förbättrad ljudkvalitet och möjlighet för anpassad støjreduktion. Dessutom vill de ha längre batterilevetid, bättre integration med Siri och flera färgmöjligheter. Prisen förväntas vara på linje med tidigare modeller.

Läs mer

Her er alle værktøjer, du skal bruge for at udskifte iPhone 16's batteri.

Her är alla verktyg som du ska använda för att byta ut iPhone 16s batteri.

Denna omfattande guide från We❤️Apple.dk visar dig, hur du utskiftar batteriet i iPhone 16. Guiden innehåller en lista över nödvändiga hjälpmedel och en trin-for-trin-guide. Denna guide för att förlänga livslängden Följ på din iPhone 16.

Läs mer

iPhone 16 tip: Erstat kamera-knappen på din låseskærm

iPhone 16 tips: Erstat kamera-knappen på din låsskärm

iPhone 16 ger en spännande ny funktion med: möjligheter för att anpassa kameraknappen på din låsskärm. Läs den här artikeln för att lära dig hur du ändrar knappen och gör din iPhone 16 ännu mer personlig. Öppna även de andra spännande funktionerna på iPhone 16 och håll dig uppdaterad med de senaste iPhone-trenderna hos We❤️Apple.dk.

Läs mer