
Surge Pricing – ett välbekant irritationsmoment
Vi har förmodligen alla upplevt frustrationen på egen hand: Du öppnar Uber- eller Lyft-appen, anger din destination och upptäcker, till din stora förtret, att priset plötsligt har fördubblats på grund av den ökända "surge pricing". Denna prishöjning är en av åkföretagens mest kontroversiella uppfinningar. Även om kunder ofta klagar på de stigande priserna, har företag som Uber och Lyft hävdat att konceptet faktiskt hjälper konsumenter genom att motivera fler förare att ta sig ut på vägen, vilket minskar väntetiderna ( källa ).
När robottaxi antar prishöjningar
Mänskliga förare och högre lön är helt logiskt. Men nu uppstår en mycket mer komplicerad fråga: Varför använder robottaxiföretag som Waymo också surge pricing? Robottaxibilar växer snabbt och fungerar för närvarande i områden som San Jose, Kalifornien , och hela vägen till Washington, DC , där Waymo redan erbjuder helautomatiska turer.
Förarlösa bilar kräver inga ytterligare förare
Waymo – Googles systerbolag under Alphabet-paraplyet – har redan rullat ut självkörande bilar på stora delar av den amerikanska marknaden och planer på global expansion, inklusive potentiellt i Danmark, är på gång. Ändå har företaget valt att tillkännage en prissättningsstruktur med rörlig ränta , som påminner om Uber och Lyfts surge pricing-modell.
Till skillnad från traditionella tjänster, där högre priser kan öka incitamentet för fler förare att registrera sig och därmed utöka utbudet, är detta inte lika meningsfullt med förarlösa robo-taxi. När robottaxiflottan väl är implementerad kan utbudet inte bara skalas upp genom att ge AI:n en extra bra betalning. Högprissättning från robo-taxi handlar därför inte om att attrahera förare, utan snarare om att reglera efterfrågan under högtrafik då alternativa transporter kan vara svåra att hitta.
Ju högre efterfrågan, desto högre pris?
Tidigare använde även robotaxiföretaget Cruise liknande prisstrategier. Även om företaget sedan dess har dragit sig tillbaka från marknaden, skapar detta scenen för en potentiell ny norm där prisförändringar borde reglera efterfrågan – snarare än utbudet. Denna trend kan påverka hur vi upplever och accepterar transporttjänster när – och om – självkörande bilar kommer till Danmark.
Robottaxi kan bli en del av danskarnas vardag
På We❤️Apple är vi glada över utvecklingen av autonoma teknologier, inklusive robotaxis, som kan vara precis runt hörnet för danska användare. Danmark är känt för att vara snabba med ny teknik, och med rykten om att Apple är intresserad av förarlösa teknologier genom sitt Apple Car-projekt följer vi utvecklingen noga. Robottaxi, som påminner om något Apple skulle presentera, kan lätt bli Danmarks framtida transportmedel.
Kommer danskarna att acceptera robotaxis rörliga priser?
Eftersom tekniken implementeras globalt måste danskarna vänja sig vid en ny verklighet, som även kan innehålla rörliga priser. Är vi redo att betala mer under rusningstid för att köra en självkörande bil? Det blir avgörande om företagen kan förklara nyttan tillräckligt tydligt.
Robottaxi har potential att minska trängseln, förbättra trafiksäkerheten och göra transporterna mer miljövänliga. Men kan vi acceptera att priserna fluktuerar beroende på tid och efterfrågan?
Läs mer och följ utvecklingen nära med We❤️Apple
På We❤️Apple följer vi utvecklingen noga och håller dig uppdaterad om allt som rör de senaste framstegen inom tekniken. Robottaxi och självkörande bilar är bara början på vad vi kallar nästa tekniska revolution!
Läs hela originalartikeln på The Verge .
Eller utforska fler spännande ämnen direkt här på sidan: Klicka här för att söka efter fler nyheter och artiklar om We❤️Apple.