
Historisk seger mot den ökända spionprogramsproducenten
Efter flera år av rättslig strid har den globala teknikjätten Meta precis vunnit en viktig rättegång mot det israeliska spionprogramföretaget NSO Group. Det amerikanska företaget, som bland annat äger WhatsApp, tilldömdes hela 167,25 miljoner dollar i skadestånd. En domstol i Kalifornien beslutade att NSO Group var ansvarig för hackerattacker mot minst 1 400 WhatsApp-användare med hjälp av det kontroversiella spionprogrammet Pegasus.
Pegasus: spionverktyget som kan övervaka allt
Pegasus är en avancerad typ av spionprogram som gör det möjligt att ta kontroll över en användares telefon utan att de inser det. Pegasus kan aktiveras med ett enda samtal på WhatsApp – användaren behövde inte ens svara på samtalet innan programvaran installerades och aktiverades. När telefonen har infiltrerats kan spionprogrammet omedelbart komma åt offrets kamera, mikrofon, plats, e-postmeddelanden och meddelanden.
Detta är särskilt alarmerande eftersom attacken har riktat sig mot aktivister, journalister, diplomater och andra individer som arbetar med potentiellt känslig information och kritiska samhällsfrågor.
Meta och Apple går till offensiv mot spionprogramsindustrin
Meta stämde NSO Group år 2019 efter att säkerhetsexperter från aktivistgruppen Citizen Lab avslöjade den kritiska svagheten i WhatsApp. Metas rättsliga åtgärd markerar en viktig gräns mot spionprogramföretag, som hittills har gått under radarn utan större konsekvenser.
Men Meta är inte ensamma om sina utmaningar mot NSO Group. Apple har också stämt den israeliska spionprogramstillverkaren för iPhone-användares räkning som, liksom WhatsApp-användare, har blivit måltavlor för Pegasus-attacker. Redan förra året varnade experter på We❤️Apple för vikten av att optimalt skydda sina Apple-enheter mot spionprogram och andra digitala hot.
Domens ekonomiska ställning sänder en viktig signal
Utöver de enorma skadestånden på 167,25 miljoner dollar tilldömdes Meta även ytterligare 444 719 dollar i ersättning. Företaget betonar i ett pressmeddelande att detta beslut är en milstolpe i kampen för ökad digital säkerhet och integritet. Enligt Meta kan domen mot spionprogramstillverkaren bli ett viktigt prejudikat och skicka starka signaler till andra illvilliga aktörer på onlinemarknaden.
"Domstolens beslut visar tydligt att företag som NSO, som är inblandade i spridningen av illegal spionprogramvara, kommer att hållas ansvariga." sade en talesperson för Meta efter rättegången.
Framtida skydd mot skadlig programvara på agendan
Metan slutar inte här. Teknikjätten kommer nu att försöka säkra ett permanent domstolsbeslut som hindrar NSO Group från att fortsätta sitt beteende och sina riktade attacker mot WhatsApp och dess användare. Dessutom kommer Meta att donera en ännu inte offentliggjord summa pengar till organisationer som arbetar för att skydda digitala rättigheter och bekämpa spridningen av spionprogram och övervakningsteknik.
NSO Group överklagar beslutet
NSO Group ser dock annorlunda på saken. Företagets talesperson Gil Lainer säger att NSO kommer att granska beslutet noggrant och överväga möjliga rättsliga åtgärder, inklusive att överklaga beslutet.
Det verkar som att kampen om spionprogramsfallen är långt ifrån över ännu. För danska Apple- och WhatsApp-användare är denna utveckling värd att följa noga, eftersom dessa spionteknologier tidigare har visat sig vara ett stort hot mot integritet och datasäkerhet.
Läs mer om tekniktrender och hur du bäst skyddar dina Apple-enheter på We❤️Apple , Danmarks mest populära Apple-universum.
Utforska andra spännande teknikhistorier på We❤️Apple här.