Et-kig-på-iPhone-15-Pro-s-Kasserede-Haptiske-Knapper We❤️Apple.dk

En titt på iPhone 15 Pros kasserade haptiska knappar

Apple har alltid legat i framkant när det kommer till innovation och teknik, och iPhone 15 Pro var inget undantag. Under utvecklingsprocessen var det stora förväntningar på införandet av haptiska knappar – en teknik utvecklad under kodnamnet Project Bongo. Men tyvärr såg dessa knappar aldrig dagens ljus i slutprodukterna. Här dyker vi ner i vad vi kan ha sett och varför det skrotades.

Project Bongo: A Glimt Of The Buttons Of The Future

Tidiga prototyper av iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max innehöll haptiska volym- och strömknappar. Dessa knappar utvecklades som en del av Project Bongo och var avsedda att ersätta de traditionella mekaniska knapparna med en mer sofistikerad, feedback-baserad lösning. Enligt en samlare av Apple-prototyper som AppleInsider pratade med var dessa knappar synliga på en EVT (Engineering Validation Test) prototyp av iPhone 15 Pro Max, även känd som D84.

Från EVT till produktion: Vad gick fel?

Under EVT-fasen körde prototyperna en intern version av iOS 17 kallad InternalUI, som användes av Apples ingenjörer för utveckling och testning. Men trots den avancerade tekniken och lovande potentialen skrotades de haptiska knapparna i april 2023, strax före CRB- och DVT-stadierna av prototyperna. Istället återgick Apple till de traditionella mekaniska knapparna, vilket gjorde de senare prototyperna mindre intressanta för samlare.

Haptisk feedback: Hur det borde ha fungerat

De haptiska knapparna designades för att ge feedback liknande mekaniska knappar. När de trycks ned genererade de ett klickljud och feedback, tack vare en inbyggd teknik som kallas Bongo Haptic Engine. Denna teknik var tänkt att efterlikna känslan av mekaniska knappar även när enheten var avstängd, så länge det fanns tillräckligt med ström för att visa laddningsindikatorn.

Tekniken bakom: böjningar och töjningsmätare

Apples haptiska knappar var utrustade med böjningar och töjningsmätare, som mätte tryckförändringar och skickade signaler till huvudlogikkortet (MLB). Detta gjorde att enheten kunde känna av om användaren ville höja eller sänka volymen baserat på var trycket applicerades.

Designförändringar och inverkan på iPhone 16

Även om de haptiska knapparna släpptes, arbetade Apple på en ny kapacitiv Capture Button för iPhone 16, utvecklad under kodnamnet Project Nova. Den här knappen, som kommer att introduceras på samma sida som strömknappen, kommer att vara tryckkänslig och kunna känna igen gester som t.ex. för att svepa för att zooma.

Varför lades projektet ner?

Anledningen till att Project Bongo skrotades är inte helt klarlagt, men det rapporterades att tekniska problem och otillfredsställande testresultat spelat in. Detta innebar att den planerade tekniken inte skulle vara redo för lanseringen av iPhone 15 Pro. Istället har Apple fokuserat på mer traditionell design och teknik i sina kommande modeller.

Vad betydde det för samlare?

EVT-prototyperna med de haptiska knapparna har blivit eftertraktade av samlare eftersom de representerar en unik del av iPhones utvecklingshistoria. Dessa enheter ger oss en unik titt på vad som kunde ha varit en stor innovation inom smartphoneteknik.

Framtiden för Haptic Technology i iPhones

Även om Project Bongo lades ner betyder det inte att Apple har gett upp den haptiska tekniken. Den kapacitiva fångstknappen på iPhone 16 visar att Apple fortsätter att utforska och implementera nya sätt att förbättra användarupplevelsen genom avancerad teknik.

Slutord

På We❤️Apple.dk är vi alltid spännande att se vad framtiden har att erbjuda för Apples innovativa design. Även om Project Bongo inte nådde konsumenterna, visar det hur Apple ständigt tänjer på gränserna för vad som är möjligt med deras teknik. Håll utkik på vår blogg för mer exklusiva nyheter och uppdateringar om allt som har med Apple att göra.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar