Apple-Undgår-EU-s-Antitrust-Trussel-med-Tap-and-Pay-Aftale We❤️Apple.dk

Apple undviker EU:s antitrusthot med Tap-and-Pay-avtal

Apple Inc. har undvikit hotet om böter från EU:s tillsynsmyndigheter genom att träffa en överenskommelse om att öppna upp sin mobila plånboksteknik för andra leverantörer utan kostnad under ett decennium. Affären avslutar en utredning av den amerikanska teknikjättens hårt bevakade betalningsteknik. EU hade tidigare varnat för att begränsning av tillgången till tekniken utgjorde ett missbruk av Apples marknadsmakt.

Apple öppnar för rivaler

Apple har åtagit sig att låta konkurrenter få tillgång till iPhones "tap and go"-teknik, enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Beslutet kommer att hindra Apple från att utesluta andra mobila plånböcker från iPhones ekosystem. Enligt EU-avtalet kommer konsumenter i Europa att kunna använda alternativa digitala plånböcker för att betala för varor och tjänster i kassan. Åtagandena förblir bindande i 10 år och Apple riskerar böter på upp till 10 % av den globala årliga omsättningen om avtalet bryts.

Långvariga tvister

Affären markerar en kort paus i den långvariga tvisten mellan EU och Apple, som ofta har varit oense om hur det Cupertino, Kalifornien-baserade företaget hanterar reglerna i Bryssel. Tidigare i år utmanade Apple 1,8 miljarder euro (2 miljarder dollar) EU-böter för att förhindra rättvis konkurrens från musikstreamingrivaler inklusive Spotify Technology SA. Böterna kom efter att Apple tidigare drabbats av ett rekordstort skatteuttag på 13 miljarder euro i en tvist med EU:s tillsynsmyndigheter om irländskt statligt stöd.

Ändringar i iOS, Safari och App Store

Apple har också tvingats ändra sina iOS-, Safari- och App Store-erbjudanden i EU för att följa blockets Digital Markets Act – en förordning mot vilken Apple har lämnat in en rad juridiska utmaningar. Apples digitala plånbok tillåter konsumenter att lagra virtuella betal- och kreditkort på iPhones, såväl som biljettbeställningar. Deras erbjudande till EU kommer att ge tredjepartsutvecklare tillgång till Apples betalningsteknik för att hjälpa dem att skapa alternativa mobila plånböcker, meddelade kommissionen på torsdagen.

Reaktioner och framtidsutsikter

Som svar på affären sa Apple att de kommer att rulla ut åtkomst till sitt betalchip i Europa, samtidigt som de tillåter kontaktlösa transaktioner för bil- och hemnycklar, företagsmärken, lojalitetskort och evenemangsbiljetter. Sedan debuten för ett decennium sedan har Apple Pay vuxit till att bli en av de mest dominerande och utbredda digitala plånböckerna på marknaden. Över hela Europa vänder sig nu konsumenter till appen för att snabbt betala för allt från kollektivtrafik till matvaror och restaurangräkningar.

Detta nya åtagande kan utlösa en stor förändring för betalningsbranschen, som länge velat använda Apples NFC-teknik i sina egna digitala plånböcker. Med den nya tillgången skulle spelare som PayPal Holdings Inc., Alphabet Inc.s Google Pay eller Samsung Electronics Co:s Samsung Pay kunna konkurrera bättre och locka fler europeiska kunder att använda sina appar istället för Apples i kassan i butik.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar