Apple taber irsk skattesag ved sidste appel: Skal betale €13 mia.

Apple förlorar irländskt skattemål till sist överklagan: Måste betala 13 miljarder euro

Apple förlorar överklagande i Irland

Apple förlorar överklagandemål i Irland: Måste betala 13 miljarder euro

En episk rättsstrid har avslutats

Efter decennier av juridiskt bråk är det äntligen över: Apple har förlorat sin sista överklagan i det irländska skattemålet och måste nu betala hela 13 miljarder euro i skatt som det skulle ha betalat tidigare. Denna dom kommer efter att EU-kommissionen 2016 beordrade Apple att betala skatt till den irländska staten.

Hur började det hela?

Fallet började 2016 när EU-kommissionen slog fast att Apples skatteavtal med Irland utgjorde olagligt statligt stöd. Avtalet gjorde att Apple kunde betala en mycket låg skatt och enligt EU var företaget därför skyldigt miljarder i skatt. För mer om hur skattefallet utspelade sig, läs en detaljerad analys här .

Apples argument mot domen

Apple hävdade att de inte bröt mot några lagar och att de helt enkelt följde irländska och europeiska regler. De hävdade också att Europeiska kommissionen överskred sina befogenheter genom att ingripa i nationella skattefrågor. Apple lyckades dock inte övertyga domstolen, och du kan läsa mer om Apples försvarsstrategi på Financial Times .

Vad betyder detta för Apple och Irland?

För Apple innebär det att de nu måste göra sig av med en betydande summa pengar. Detta kan potentiellt påverka deras globala finansiella strategi och aktiekurs. För Irland är detta både en fördel och en nackdel; å ena sidan får de en enorm summa pengar, men å andra sidan kan det avskräcka andra multinationella företag från att investera i landet. Läs mer om konsekvenserna för Irland på The Guardian .

En seger för EU-kommissionen

EU-kommissionen ser denna dom som en seger för rättvis beskattning i EU. Genom att gå efter stora techjättar som Apple sänder de ett starkt budskap om att alla företag måste betala sin beskärda del av skatten. För mer om EU-kommissionens perspektiv kan du besöka EU-kommissionens pressmeddelande .

Vad kan vi förvänta oss i framtiden?

Domarnas beslut skapar ett prejudikat, vilket kan leda till liknande stämningar mot andra teknikjättar. Det är också troligt att vi kommer att se nya regler och lagar som försöker förhindra skatteflykt i framtiden. Vill du följa den senaste utvecklingen inom teknik och skattepolitik rekommenderar vi att du håller ett öga på We❤️Apple.dk .

Slutsats

Den slutliga domen i Apples irländska skattemål markerar slutet på en lång rättsstrid och kan få långtgående konsekvenser för både Apple och andra stora teknikföretag. Detta är en seger för EU:s skatteprinciper, men kan skapa osäkerheter i förhållande till framtida investeringar i Europa. Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och analyserna på We❤️Apple.dk .

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar