I år har EU-kommissionen anklagat Apple för att inte uppfylla kraven i den nya Digital Markets Act (DMA), som trädde i kraft i mars. Trots flera förändringar och anpassningar i App Store är EU inte nöjda med Apples insatser och anser att deras överträdelser är "mycket allvarliga". Apple riskerar nu böter på upp till 1 miljard dollar, vilket motsvarar 5 % av deras genomsnittliga dagliga globala omsättning.
Vad är Digital Markets Act (DMA)?
DMA är lagstiftning som införts av EU för att säkerställa rättvisa och öppna digitala marknader. Lagen riktar sig till stora teknikföretag som anses ha en "gatekeeper"-roll, inklusive Apple, Google, Meta, Amazon, Microsoft och ByteDance. Lagen kräver att dessa företag öppnar upp sina ekosystem och ger utvecklare och användare större frihet och fler valmöjligheter. Det innebär bland annat att apputvecklare ska kunna hänvisa användare till externa erbjudanden utan extra kostnader och förbi appbutikerna.
Apples justeringar och EU:s kritik
I mars, med lanseringen av iOS 17.4, tillkännagav Apple flera ändringar i App Store för att möta DMA-kraven. Bland annat sänkte de provisionen för utvecklare och tillät distribution av iOS-appar utanför App Store. Trots dessa förändringar anser EU att Apple inte har uppfyllt alla krav, särskilt när det gäller "styrningsreglerna" som gör att utvecklare kan hänvisa användare till externa betalningslösningar utan avgifter .
Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, har konstaterat att de föreslagna förändringarna från Apple inte lever upp till förväntningarna. EU har inlett en utredning för att bedöma om Apples ändringar är tillräckliga och vid behov kommer böter att utfärdas.
Apples svar och framtida utmaningar
Apple har upprepade gånger hävdat att de är DMA-kompatibla. I en utfrågning i mars uppgav Apples advokat Kyle Andeer att förändringarna har gjorts med användarupplevelsen i fokus och i linje med företagets värderingar. Apple har gjort ytterligare justeringar av sin ursprungliga plan, inklusive ändringar av avgiftsstrukturen för kärnteknik och tillägg av webbdistribution.
Trots Apples försäkringar är EU fortfarande skeptiskt. Om utredningen kommer fram till att Apple inte har uppfyllt kraven kan de få betydande ekonomiska påföljder. Dessutom kan Apple förvänta sig liknande utmaningar i andra regioner, som Japan, där nya antitrustlagar också är på väg .
Slutsats
Apple står inför allvarliga utmaningar när det gäller att uppfylla de nya kraven i DMA. EU:s insisterande på full efterlevnad av lagen innebär att stora teknikföretag som Apple måste fortsätta anpassa sig för att undvika böter och ytterligare sanktioner. Detta kan få långtgående konsekvenser för hur digitala marknader fungerar i framtiden och det är en utveckling som både användare och utvecklare bör följa noga.
Dela:
iOS 18: Så här döljer du app- och widgetnamn på din startskärm
watchOS 11: Planera dina aktivitetsmål för veckan