Apple-Introducerer-Nyt-Venligt-AI-logo-og-Siri-ikon We❤️Apple.dk

Apple introducerar ny vänlig AI-logotyp och Siri-ikon

Apple presenterade nyligen två nya logotyper under sin WWDC-presentation: en för Apple Intelligence och en för den nya AI-drivna Siri. Båda logotyperna är designade med syftet att framstå som vänliga, icke-hotande och medvetet icke-antropomorfa. Detta designval speglar en bredare trend inom teknikindustrin, där AI-logotyper ofta är enkla, färgglada och abstrakta, utan mänskliga eller robotliknande egenskaper.

Varför två logotyper?

Siri är det primära gränssnittet för många av Apples AI-funktioner, så beslutet att ha två olika logotyper kan verka överraskande. Ändå är båda logotyperna helt klart en del av samma familj, vilket skapar en visuell koppling mellan dem. Medan Siri-ikonen kommer att representera den röstaktiverade assistenten, är Apple Intelligence-logotypen mer generell och symboliserar företagets övergripande AI-initiativ.

Designfilosofin bakom AI-logotyper

TechCrunchs Devin Coldeway noterar att många AI-logotyper delar gemensamma egenskaper: de är vänliga, abstrakta och använder ofta glada färger som pasteller och mjuka toningar. Dessa färger och former är designade för att vara inbjudande och tilltalande, vilket skapar ett vänligt utseende som är långt ifrån hotfullt. Detta i motsats till mer mänskliga eller robotdesigner, som kan ge ett mer olycksbådande intryck.

Undvika antropomorfism

Antropomorfism, där mänskliga egenskaper tillskrivs icke-mänskliga enheter, undviks medvetet i utformningen av AI-logotyper. Detta beror delvis på en önskan att undvika att skapa orealistiska förväntningar på AI:s kapacitet. Till exempel kan en AI med ett mänskligt utseende felaktigt antas ha mänskliga känslor eller förmågor, vilket leder till besvikelse eller missförstånd.

Siris historia och utveckling

Siri utvecklades med visionen att skapa en samtalsassistent som kunde interagera med information på ett naturligt och användarvänligt sätt. Efter decennier av forskning lanserades Siri så småningom och antogs snabbt av Apple. Adam Cheyer, en av de ursprungliga utvecklarna av Siri, betonar vikten av att ha en stark och differentierad produkt som kan framstå som magisk för användarna. Detta har varit en central filosofi bakom utvecklingen av Siri och andra AI-produkter hos Apple.

Framtiden för Siri och Apple Intelligence

Med de nya logotyperna signalerar Apple ett förnyat fokus på AI och en fortsatt utveckling av Siri. Den nya "färgglada ramen" Siri-animationen är ett exempel på Apples fortsatta fokus på att göra tekniken mer tilltalande och användarvänlig. Det förväntas att Apple kommer att fortsätta att utveckla sina AI-tekniker samtidigt som de behåller ett designfokus som gör tekniken tillgänglig och välkomnande för användarna.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar